«Η ελπίδα πως κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο, περνάει μέσα από τις κάλπες»

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Πάτρας κ. Δημήτρη Κατσικόπουλου στο FORUM Ανάπτυξης 2010 με θέμα «Καλλικράτης και νέες τεχνολογίες στον Δήμο Πατρέων.

Πάτρα, 17/10/2010

Ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Πάτρας κ. Δημήτρη Κατσικόπουλου στο FORUM Ανάπτυξης 2010 με θέμα «Καλλικράτης και νέες τεχνολογίες στον Δήμο Πατρέων.

Κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή μου ομιλία δεν μπορεί παρά να διακατέχεται από το πνεύμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον της πόλης μας, της Πάτρας, αλλά και το μέλλον του «Καλλικράτη»…
Τo μέλλον της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης που έρχεται να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας και να δώσει νέες προοπτικές για την Πάτρα και τους ανθρώπους της…
Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο

αποτελεί χρόνιο αίτημα των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πλέον πραγματικότητα.
Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δεν ψηφίζουμε μόνο για τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές του τόπου μας. Ψηφίζουμε και για την αλλαγή ενός πεπαλαιωμένου μοντέλου διακυβέρνησης.
Ψηφίζουμε και για την πρώτη και άρα καθοριστική εφαρμογή του «Καλλικράτη», που είναι η πιο σημαντική τομή των τελευταίων χρόνων.
Ο «Καλλικράτης» αλλάζει την φυσιογνωμία και τις δομές της ελληνικής περιφέρειας και θέτει τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, στηριζόμενο στην διαφάνεια, τη λογοδοσία στον πολίτη, την αποκέντρωση, την ισόρροπη ανάπτυξη.
Δίνει δύναμη στα τοπικά συμβούλια και κατ΄ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες και κάνει τον πολίτη ενεργά συμμέτοχο στη λήψη των αποφάσεων και όχι απλό παρατηρητή.
Ο «Καλλικράτης» είναι μια μεγάλη επανάσταση για την ελληνική περιφέρεια σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα μια αφορμή για την ποιοτική αναβάθμιση και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πολλές όμως δυσκολίες και προβλήματα που καλούμαστε να ξεπεράσουμε.
Εδώ είναι και το θέμα της σημερινής μας συζήτησης που παρουσιάζει για μας- και νομίζω και για εσάς- ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς έχει να κάνει με ένα θεμελιώδες κεφάλαιο όπως είναι η αλλαγή του συστήματος εξυπηρέτησης του πολίτη και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου, το πέρασμά τους στη νέα εποχή…
Στην εποχή της τεχνολογίας… Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης…

Κυρίες και κύριοι,
Εμείς, στην Ενωτική Κίνηση Πάτρας, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα, υποστηρίζουμε και προωθούμε όλες τις δράσεις που αφορούν την ψηφιακή διάσταση του «Καλλικράτη»…
Για την αποφασιστική και συντονισμένη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης… Με στόχο, τη δημιουργία ενός Δήμου που σέβεται, στηρίζει, προστατεύει και εξυπηρετεί τον πολίτη με αξιοκρατία και διαφάνεια.
Ο νέος Δήμος Πατρέων κληρονομεί σημαντικές υποδομές και Ψηφιακές υπηρεσίες, όπως το μεγαλύτερο μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών της Ελληνικής επικράτειας, ασύρματα δίκτυα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε κεντρικά σημεία της πόλης, την πύλη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και παροχής ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις της Πάτρας, Ψηφιακά υπόβαθρα και Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες αλλά και έργα μικρότερης κλίμακας που έχουν αναπτύξει οι Δήμοι που συγχωνεύονται με την Πάτρα.
Παράλληλα ο Δήμος Πατρέων είναι ενεργός εταίρος και συντονιστής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δικτύων ανταλλαγής γνώσης με φορείς που πρωταγωνιστούν σε Παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενισχύοντας την τεχνογνωσία των στελεχών του, εισάγοντας νέα πρότυπα και εφαρμογές, συνδιαμορφώνοντας κοινές Ευρωπαϊκές στρατηγικές και πρωτοβουλίες.

Κυρίες και κύριοι,
Οι προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής μας οδηγούν σε μία και μοναδική επιλογή: Να αξιοποιήσουμε υπάρχουσες υποδομές, εργαλεία, τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό σε Πάτρα, Ρίο, Μεσσάτιδα, Βραχναίικα και Παραλία και να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο, φιλικό και ασφαλές περιβάλλον παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών για όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις του νέου διευρυμένου Δήμου της Πάτρας…
Να αναβαθμίσουμε και να επεκτείνουμε τα υπάρχοντα δίκτυα και υπηρεσίες και να αναζωογονήσουμε το αναπτυξιακό χαρακτήρα του Δήμου Πατρέων, παντού και για όλους…
Να προχωρήσουμε σε πλήρη μηχανογράφηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου της Πάτρας, σε όλα τα επίπεδα δράσης του.
Να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες σε συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής μας (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ερευνητικά Ινστιτούτα), προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, ενίσχυσης της καινοτομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Nα καταστεί σαφές πως η ευρυζωνικότητα συνιστά μοχλό ανάπτυξης και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό.
Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο πρότυπο ψηφιακού Δήμου….
Προτεραιότητά μας είναι η άμεση αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και των συναφών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την χρηματοδότηση κάθετων παρεμβάσεων που ικανοποιούν εξειδικευμένες ανάγκες τοπικού χαρακτήρα.
Η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και περιεχομένου και η ευρυζωνική πρόσβαση στις ενοποιημένες υπηρεσίες επικοινωνίας και πληροφόρησης αποτελούν μείζονος σημασίας πρόκληση για την παράταξή μας.
Οι δραστηριότητές μας στοχεύουν στην αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και της ευρυζωνικότητας ως εργαλεία γνώσης και προόδου για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Δήμου Πατρέων, με ταυτόχρονη θετική επίδραση στην παραγωγικότητα, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα και καινοτομία.

Οι «ψηφιακές» μας αρχές έχουν ως γενικό στόχο την «Ισορρόπηση μεταξύ Ποιότητας και Αξίας Έργου», με την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την δημιουργία αξίας στο Δήμο Πατρέων με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.

Οι αρχές μας αφορούν τους εξής γενικούς άξονες:
• Διαφάνεια και καθολική πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες του Καλλικρατικού Δήμου
• Δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου και ενίσχυση της πολυκαναλικής του διάθεσης
• Υποστήριξη της κινητικότητας των πολιτών για πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες
• Διαδραστικότητα πολιτών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες
• Εξοικονόμηση πόρων μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και δικτύων
Το πλαίσιο δραστηριοποίησης της παράταξής μας στον θεματικό άξονα «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» αφορά τους εξής ειδικούς στόχους:
• Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
• Ευρυζωνικότητα
• Ανταγωνιστικότητα Επιχειρήσεων
• Πράσινες τεχνολογίες Πληροφορικής και επικοινωνιών.

Αξιοποιούμε τις τεχνολογίες πληροφορικής- επικοινωνιών και δικτύων για την πρόκληση που θέτει το πρόγραμμα «Καλλικράτης» σχετικά με την βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου με βασικό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Προωθούμε την αποκεντρωμένη λειτουργία του Δήμου Πατρέων, ενισχύοντας τις υπάρχουσες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και πληροφοριακά συστήματα με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρήσεων στο διαμέρισμα που βρίσκονται, μειώνοντας τους χρόνους αναμονής και τις μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης.
Για το σκοπό αυτό θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για την επέκταση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών σε όλη την έκταση του Καλλικράτειου Δήμου Πατρέων (που σήμερα εκτείνεται μόνο σε Πάτρα και Ρίο) με στόχο την κάλυψη όλων των κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος του Δήμου.
Υποστηρίζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες για την διασύνδεση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών με τα άλλα Μητροπολιτικά Δίκτυα για την δημιουργία ενός εθνικού δικτύου κορμού σε φυσικό επίπεδο.
Ενθαρρύνουμε τις συνεργασίες και διασυνδέσεις του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών με άλλες δικτυακές υποδομές εθνικής εμβέλειας όπως Σύζευξις και Σύζευξις ΙΙ, Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, Έργο Οπτική Ίνα στο Σπίτι.
Στοχεύουμε και στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών (κυρίως με ασύρματες ζεύξεις) σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές.
Επιδιώκουμε την ανάπτυξη των Πράσινων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις υποδομές και την λειτουργική δομή του Δήμου, μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση των συσκευών και προωθούμε την ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων.

Επίσης στις προτεραιότητές μας περιλαμβάνεται:
- η χρήση τεχνολογιών πληροφορικής για την διαχείριση του στόλου των δημοτικών οχημάτων,
- η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποθηκών και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών προμηθειών
- η μείωση των μετακινήσεων με παράλληλη προώθηση της επικοινωνίας μέσω τηλεδιάσκεψης,
-η από-υλοποίηση και η προώθηση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας σε επίπεδο εσωτερικών διαδικασιών

Σύνθημά μας είναι: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση τώρα, Ψηφιακή Ανάπτυξη για όλους, Ευρυζωνικότητα παντού …
Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ψηφιακής εμπιστοσύνης, μέσω της συνεχούς ενημέρωσης για τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση των νέων τεχνολογιών, με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών
Να επενδύσουμε στην ψηφιακή γνώση και δημιουργικότητα, με εστιασμένες πρωτοβουλίες ηλεκτρονικής μάθησης και εκπαίδευσης των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με θεματικούς διαγωνισμούς για μαθητές ή φοιτητές.
Η νεολαία της Πάτρας έχει δικαίωμα να έχει ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και στην επικοινωνία. Σε όλα τα σημεία στα οποία αυτή κινείται.
Για αυτό δεσμεύομαι ότι θα υπάρχει ελεύθερη σύνδεση ίντερνετ σε όλα τα στέκια της νεολαίας της Πάτρας στο κέντρο και στις συνοικίες.

Κυρίες και κύριοι,
Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία της αυτοδιοίκησης. Η μεγάλη ευκαιρία της Πάτρας…
Η ευκαιρία της μετάβασης από το απαρχαιωμένο σύστημα διακυβέρνησης σε ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Η ευκαιρία να κάνουμε την Πάτρα, μια ισχυρή σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.
Πρώτο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, θα έχουν οι ίδιοι οι πολίτες.
Σας καλώ να γίνετε πρωταγωνιστές του αγώνα που δίνουμε για να αλλάξουμε τη διοικητική δομή της χώρας, να αλλάξουμε την αυτοδιοίκηση, να αλλάξουμε την Πάτρα.


Δείτε το δελτίο τύπου

Κατεβάστε την παρουσίαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου